marți, 10 martie 2009

Foaie pentru suflet, cultura si piper

Jurnalul de bucatarie a pornit de la sintagma: gastronomie afectiva, o (re)cunoastere cu inima a unui teritoriu care parea sa fi intrat de mult in banalitate: propria noastra bucatarie.
Impregnat de farmecul povestilor - caci, asemeni altor publicatii care au iesit de sub tipar sub semnul Jurnalului National si acesta se prevaleaza de nevoia de story a cititorilor din Romania - Jurnalul de bucatarie propune o lectura pe mai multe paliere. Pe de o parte sunt reportajele care te prind cu farmecul lor, cu bogatia de imagini si de informatie. Pe de alta parte sunt retetele. Multe si pe toate gusturile, raspandite prin toate paginile, dar si adunate in opt pagini compacte, 32 de retete cu totul.
SUFLET. Reportajele noastre, dintre cele mai variate - de la amintirile unui mare actor, Eusebiu Stefanescu, care ne propune si o reteta apetisanta: Salaul Bonne-Femme, pana la incursiuni in universul culinar peruan, cu fascinatia legendelor sale fac din gastronomie un spatiu spiritual autentic. Veti putea citi un emotionant reportaj intr-una dintre manastirile Basarabiei si un reportaj ""de sezon"", in mustariile Capitalei.
CULTURA. Un interes aparte l-am aratat insa adevaratei vedete a acestui prim numar: Stiuca umpluta. Toate tainele si trucurile unui preparat fascinant, gefilte fishm, a carui reteta se cunoaste inca din era talmudica, o reteta "ecumenica", i-am spus noi. Am putea defini aceasta noua publicatie cu sintagma "cultura si piper". Acesta este si titlul uneia dintre pagini, unde veti gasi o surprinzatoare cronica de teatru la una dintre recentele premiere bucurestene, "Peste cu mazare" (Theatrum Mundi), cu inegalabila Olga Tudorache in rolul principal, dar si o reinterpretare a unui cunoscut tablou al pictorului Theodor Pallady.
PIPER. Nu sunt uitate nici tinerele gospodine, carora le sunt dedicate doua pagini de sfaturi practice - Invataturile matusei si Ochiul soacrei -, e satisfacut si interesul fiicelor Evei pentru propria infatisare, iar pentru cei care cred in influenta astrelor am pregatit doua pagini de Horoscop gastronomic.
Jurnalul de bucatarie pune mare pret pe opiniile domniilor voastre, de aceea va asteptam cu mare interes scrisorile. Si, mai ales, retetele! Promitem sa le citim, sa le preparam si sa le publicam!

COLECTIA DE RETETE
Jurnalul de bucatarie contine opt pagini de retete (pag. 15-22), grupate pe culori, dupa cele patru retete de baza: rosu - preparate din carne, verde - preparate din legume, albastru - preparate din peste, galben - preparate dulci. Veti putea astfel sa le colectionati fie in formatul paginii, scotandu-le pur si simplu din revista pe cele care contin retete si perforandu-le; fie decupandu-le, urmarind cele patru culori, si punandu-le in coperti separate, in functie de ingredientele de baza. messengerprinteazarecomandacomenteaza

Niciun comentariu: