miercuri, 14 mai 2008

Obiceiuri pascale

Ritmurile Săptămînii Mari, prin satele hunedo­rene, sînt, în esenţă, aceleaşi cu cele din vea­cu­rile trecute. Se ţine postul, se sfinţesc bucatele şi “paş­tile”, se roşesc ouăle ce se vor ciocni în ziua În­vierii. În unele locuri – ca la Hondol, unde se face “Steag de Paşti” şi se pune în scenă mica sec­venţă de “teatru popular”, cu “Crai” şi “Co­mor­­nic” – obiceiul încă e viu. La Boşorod, toaca în­con­jurată cu ouă e păzită zi şi noapte de flă­căii îm­părţiţi în două tabere. La Peşteana – sat din Den­suşul cel intrat pe harta UNESCO d­a­to­rită bise­ricii sale unice – tradiţia uitată e reîn­viată şi, du­pă decenii, “alergatul prescurii” şi “împuşcatul cocoşului” sînt din nou “jucate” de cete de adolescenţi. La Vîlcelele Bune, în schimb, obiceiul Pomenii de Paşti, la iarbă ver­de, în locul numit Ogrăzile Boţii, aşteaptă să fie readus la viaţă. Poate chiar la Sărbătorile Pascale din acest an...

In Jurnalul National, Jurnalul de Bucatarie din 23 aprilie 2008

Niciun comentariu: