Ritmurile Săptămînii Mari, prin satele hunedorene, sînt, în esenţă, aceleaşi cu cele din veacurile trecute. Se ţine postul, se sfinţesc bucatele şi “paştile”, se roşesc ouăle ce se vor ciocni în ziua Învierii. În unele locuri – ca la Hondol, unde se face “Steag de Paşti” şi se pune în scenă mica secvenţă de “teatru popular”, cu “Crai” şi “Comornic” – obiceiul încă e viu. La Boşorod, toaca înconjurată cu ouă e păzită zi şi noapte de flăcăii împărţiţi în două tabere. La Peşteana – sat din Densuşul cel intrat pe harta UNESCO datorită bisericii sale unice – tradiţia uitată e reînviată şi, după decenii, “alergatul prescurii” şi “împuşcatul cocoşului” sînt din nou “jucate” de cete de adolescenţi. La Vîlcelele Bune, în schimb, obiceiul Pomenii de Paşti, la iarbă verde, în locul numit Ogrăzile Boţii, aşteaptă să fie readus la viaţă. Poate chiar la Sărbătorile Pascale din acest an...
In Jurnalul National, Jurnalul de Bucatarie din 23 aprilie 2008
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu