vineri, 16 mai 2008

3 ani de istorii culinare

Căteva zile de vacanţă, toamna asta, le-am des­tinat finalizării unei cărţi la care lucrez de ceva vreme: reeditarea "Dictaturii ­gastrono­mice" a lui Constantin Bacalbaşa. Prilej să "co­tro­băi" prin bibli­otecă in căutarea anecdoticii legate de denumirea sau devenirea vreunui fel de măn­ca­re. Şi cum ajun­sesem către sfărşitul cărţii, cre­io­nul s-a potic­nit, in corectură, de-o reţetă "dulce-dulce": Tur­tă umplută cu ­frangipan. Inainte de a vă reda reţe­ta in sine, impulsionată şi de tema acestui număr aniversar, aş lăsa condeiul să scrie istoria "frangipanei", o cremă fiartă, obţi­nută din lapte, făină, ouă, unt, zahăr şi mig­dale pi­sa­te. Frangipana işi leagă numele de cel al unui cunoscut parfu­mer italian, stabilit la Paris in veacul al XVII-lea. Il chema Frangipani şi se spune că ar fi creat un parfum pentru mănuşi, avănd la bază aro­mă de migdale amare. Inspiraţi de acest parfum, patiserii au inventat, la răndul lor, o cremă de migdale, pe care au numit-o "frangipa­na". Familia Frangipani nu era străină de domeniul gastrono­miei. La Roma, pe vre­mea Papei Grigorie cel Mare, papalitatea deţinea monopolul grăului, iar brutarii care se aflau in graţiile Papei s-au imbogăţit. La inceput, o familie de bru­tari, Frangipani, işi datorează averea acestei situaţii. Ea a readus in actualitate vechiul dicton latin "panem et circenses", pentru că in perioadele de secetă şi foamete ale Ro­mei a re­uşit, distribuind păine gratuit săracilor, să capete sus­ţine­rea plebei, astfel incăt politicienii şi Papa să se teamă de forţa ei. Dar să lă­săm istoria deoparte şi să aflăm reţeta, aşa cum a notat-o Bacal­başa: "Faci un aluat ca pentru turta cu mere. Um­plu­tura se face astfel: pune intr-o cratiţă două linguri de făină amestecată cu trei ouă; cănd totul va fi bine amestecat, pune pe foc şi lasă să fiarbă o jumătate de ceas, amestecănd ca să nu se lipească de fund. Adaugă 50 g de zahăr pisat, puţină apă de flori, 50 g migdale pisate, amestecă bine şi intinde intre două foi de aluat, pune la cuptor. Intr-o jumătate de oră este gata".

In Jurnalul National, Jurnalul de bucatarie din 17 octombrie 2007

Niciun comentariu: