miercuri, 14 mai 2008

Amor polenta con mandorle

Când vine vorba despre dragoste, Italia e surprin­zătoare. Nu e vorba numai despre “ciocolata lui Casanova”, ale cărei efecte afrodiziace sunt ade­seori sublimate, ci şi despre bucate create anume pentru a proba iubirea. Pe la sfârşitul veacu­lui al XI-lea, Ruggero il Normanno inventa o specia­li­tate de brânză pentru… a readuce surâsul pe bu­­­­­­zele iubitei sale soţii, Adelaisa. El adăuga în lap­tele închegat un extract dintr-o plantă recunos­cu­tă pentru efectele ei antidepresive – “zafferano”; o varietate de şofran. O altă specialitate de brân­zeturi a fost creată, în 1489, de… Leonardo da Vin­ci, pentru a fi servită la banchetul de nuntă al prin­ţului Giangaleazzo Sforza cu Isabella de Aragon.
În Veneţia, de Sfântul Valentin, între alte mâncăruri, în veacul al XVII-lea, se obişnuia să se pregătească un “dolce” pe bază de făină de porumb, făină de grâu şi migdale. Prăjitura se numeşte: “Amor polenta con mandorle”. Iar reţeta (în forma ei actuală) am aflat-o şi noi de la patise­rii veneţieni. “Topeşte mai întâi la bain-marie 120 g de unt. Adaugă în el 60 g de făină de grâu şi amestecă bine. Macină 40 g de migdale şi mixea­ză-le cu 10 g de zahăr tos. Varsă totul peste pasta de unt şi frământă. Adaugă 120 g de zahăr farin, amestecă. Sparge două ouă, bate-le cu telul şi toarnă-le peste 60 g de făină de porumb măcinată foarte fin şi adaugă un pliculeţ de praf de copt. Amestecă apoi totul cu compoziţia pe bază de unt şi zahăr, toarnă 20 ml de Maraschino, frământă bine şi lasă câteva minute să se odihnească aluatul. Pregăteşte o formă cilindrică şi striată pentru copt (se poate folosi şi forma clasică de chec), unge-o cu unt şi făină şi toar­nă apoi în ea aluatul preparat. Dă ta­va la cuptor, la temperatura de 175 grade C, pentru 45 de minu­te. După ce prăjitura s-a copt, o scoţi din formă şi o pudrezi cu zahăr. Dacă ai cum, atunci când o serveşti la masă, poţi să tai feliile sub formă de inimă”.

In Jurnalul National, Jurnalul de bucatarie din 13 februarie 2008

Niciun comentariu: