miercuri, 14 mai 2008

Fructe şi ciocolată fină!

Fructe şi ciocolată fină! O asociere delicioasă pentru orice desert şi o adevărată tentaţie pentru toţi cei care au ca hobby prepararea (şi degustarea) dulciurilor. Iar atunci cănd reţeta este "girată" de un profesionist al acestui segment special al "confiseriei", primul gănd pe care il ai este să iţi procuri toate ingredientele necesare, să iţi pui şorţul şi să pregăteşti tu insăţi (insuţi) minunatul desert. Un desert cu nume inspirat: "Para frumoasei Elena", a cărui preparare am aflat-o in ţara in care arta ciocolatei a ajuns la desăvărşire. Nu ştiu dacă "para Elenei" şi "mărul lui Paris" au vreo legendă comună. Ştiu insă că, dacă doriţi să preparaţi acest desert, aveţi nevoie de 400 ml apă, 3 linguri de zahăr, coaja rasă de la o lămăie, o lingură de suc de lămăie, 3 linguri de lichior sau rachiu de pere (se poate folosi şi coniac), 4 pere, o jumătate de chec gata preparat (după reţeta clasică), 150 g ciocolată (minimum 70% cacao), 30 g unt, 150 ml lapte şi două gălbenuşuri. Coaja de lămăie se fierbe in apă, se adaugă zeama de lămăie şi două linguri de zahăr, pănă se obţine un sirop. Descojiţi perele, tăiaţi-le in două, scoateţi-le uşor căsuţa cu seminţe. Fierbeţi jumătăţile de pară in sirop, pănă capătă un aspect translucid. Scoateţi-le şi lăsaţi siropul să se răcească, adăugănd in el alcoolul. Tăiaţi checul in felii, pe care le insiropaţi. Aşezaţi pe fiecare felie de chec căte o jumătate de pară, cu partea bombată in sus. Sfărămaţi ciocolata, topiţi-o intr-o caserolă la foc mic, adăugaţi-i restul de zahăr, untul şi laptele. Trageţi caserola de pe foc, adăugaţi gălbenuşurile şi amestecaţi. Mai ţineţi pe foc un minut, amestecănd, apoi turnaţi ciocolata caldă peste pere şi serviţi imediat. Acest desert se poate servi la fel de bine şi rece.

In Jurnalul National, Jurnalul de Bucatarie din 5 decembrie 2007

Niciun comentariu: